domingo, 13 de diciembre de 2009

TIC Eines de suport al pensament

EINES DE SUPORT AL PENSAMENT


Mapa Conceptual:

La pasada classe, 30 de novembre vem treballar les eines de suport al pensament. Aquestes depenen de l'informació que volguem representar i ho farem d'una manera o d'una altra; per representar la realitat d'una manera visual, estructurada, lògics i comprensible.

  • MAPES CONCEPTUALS
  • FLUXOGRAMES

MAPES CONCEPTUALS

La seva creació ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i ampliar la nostre perspectiva en relació a un tema.

Habitualment la seva creació passa per diferents estadis:

  1. Selecció jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la)
  2. Reflexió sobre la relació de cada concepte amb els altres (cercar els connectors)
  3. Concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa d'una forma clara, entenedora i coherent)


La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.
Per desar el mapa conceptual, cliquem a fitxer ---> Exporta el Cmap com a fitxer d'imatge.

El programa amb el qual treballarem serà el CmapTools

FLUXOGRAMES

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a ressoldre una tasca. La seva utilització prové del món de l'informàtica, però en l'actualitat ho utilitzem en diferents àmbits.

El programa amb el qual treballarem serà el Gliffy

Vem realitzar una pràctica amb els dos programas. Amb el CmapTools vem fer un mapa conceptual a partir d'un text sobre el sopar de nadal que ens va donar el Jordi. Jo ja havia realitzat mapes conceptuals però tots ells a mà, cap d'ells a ordinador. Vaig pensar que seria igual de fàcil que fer-ho manualment i no va ser així. Realment va ser una pràctica que em va costar força, ja que em va fer pensar molt. Per què el propi programa et limita, ja que el propi programa es qui et delimita quin serà el terme que faci la funció de connector o de concepte: dificultant a la persona que creadora aquella tasca. De vegades ens pensavem que allò feia de connector o que era un concepte i molts cops no era així. Com l'ordinador és qui et va donant les eines, tu has de moldejar, adaptar la teva idea al procés que ell et dona.

Vaig trobar molt útil aquest programa, a mi m'agrada estudiar a partir de resums i esquemes com mapes conceptuals, per què molts cops al tenir molts conceptes queden millor i són més fàcils d'estudiar si realitzem un d'aquest, així doncs aquest any treballaré amb ell per fer els mapes que cregui convenients. També està molt bé com a programa per organitzar sortides, festes, sopars, etc. És important poder tenir un bon domini d'aquest, per què per un futur com a mestres, ens podria anar molt bé per portar una organització raonable i coherent per exemple del grup classe o de les sortides que es realitzaran.


No hay comentarios:

Publicar un comentario