miércoles, 21 de octubre de 2009

TIC Conceptes bàsics d'imatge digital

En aquesta sessió em parlat dels conceptes bàsics d'imatge digital.
Hi han 4 característiques important en quan el tractament d'una imatge:

  • Grandària. Fa referència a la quantitat de píxels que té la imatge i es mesura per la quantitat de píxels horitzontals i verticals. Quant més píxels hi hagi la imatge serà més gran i per conseqüència la imatge estarà més ben definida.
  • Pes. És el que ocupa la imatge en la memòria i es mesura en Bytes o similars. Quant més píxels comportarà més pes, és a dir, ens ocuparà més espai en la memòria del nostre ordinador.
1 TB ------> 1000 GB
1 GB ------> 1000 MB
1 MB ------> 1000 KB

  • Resolució. És la relació entre el nombre de píxels per espai físic que ocupa. Quant més punts (píxels) ocupi en una mateixa distància (1cm) la imatge estarà més ben definida. Per tant, la resolució és una mesura de proporció.
De vegades, copiem una imatge del Google i la passem al Word. En el moment d'imprimir-la la definició és molt més dolenta que no pas com la veiem en la pantalla de l'ordinador. Aquesta, té a veure amb el nombre de píxels, la pantalla de l'ordinador té 72 píxels per polsada (ppp) i l'impresora no té tants ( ppp).
En definitiva, la resolució és una proporció entre el nombre de píxels i l'espai ocupat.

  • Profunditat de color. Fa referència al nombre màxim de color que pot arribar a tenir la imatge. De vegades, hi han colors que el nostre ull no es capaç de percebre.
Els ordinadors normalment treballen amb 6 milions de colors. Quants més colors tingui una imatge, més real serà.

Pràctica de la imatge de; Firalbellvis 2009.

Obrim la imatge en el Gimp. El Gimp és una programa lliure, en català i no fem cap delicte alhora de treballar amb ell. Per exemple, el Gimp a diferència del Paint treballa amb capes, en el cas del Paint, si esborréssim alguna cosa en concret ho esborraríem tot (allò en concret més el fons). Per baixar-se el Gimp ho podem fer des de; softcatalà.

REDUCCIÓ

Un cop oberta la imatge en el Gimp anem a"imagen" i clíquem a "Escalar la imagen". En l'amplada de píxels li posarem 450 píxels i se'ns canviarà de cop l'alçada ... píxels. Li donem a "guardar" i ens apareix la "calidad". Alhora de desar una imatge si la desem amb menys qualitat ens ocuparà menys memòria.

El format JPG el que fa és comprimir el pes de les imatges i això ho fan simplificant la manera de desar els colors. ( menys qualitat, menys colors = pes inferior).

En l'opció de "calidad" el número que ens apareix per defecte, 93, és un número que ens dona l'ordinador com a bó per aquella imatge. Entre els 90 - 100 la qualitat serà bona.

Diferència entre les 2 imatges del Blog

* La primera imatge sembla estar més ben definida que no pas la segona. Hi ha una millor qualitat de colors.
* Igualment, en les dues imatges seguim sense veure el detall que volem veure ( en aquest cas, les dents de la senyora).

Així doncs, la segona imatge ( la del Gimp) va millor per tindra-la en el blog, ja que ens ocupa menys espai, va més ràpid alhora d'obrir i de treballar amb el blog. Alhora d'imprimir-la és millor la imatge neta, la que no hem treballat amb el Gimp. La seva qualitat i la seva definició serà molt més bona i millor, a causa d'això, ens ocupa més espai per què conté més píxels per polsada.

RETALLAR

Seleccionem una part de la imatge, com hem fet a classe, seleccionem la senyora que porta ulleres. Cliquema la " Herramienta de recorte" i seleccionem una part de la imatge en concret i cliquem en l'interior del requadre per seleccionar i confirmar aquell retall. Si cliquessim fora del requadre es desfaria tot. Després cliquem amb el botó de la dreta i anem a "editar" i copiem, repetim el mateix pas, però donant-li a enganxar i amb botó de la dreta apretat movem el ratolí i mourem el requadre seleccionat anteriorment.

RETOCAR

Per retocar una imatge seleccionem l'opció " Herramienta de clonado" i posem la fletxa del ratolí sobre de la imatge i ens apareixarà un signe de prohibició. Per treure aquest signe i poder operar amb aquesta opcio triada, apretarem a Control (Ctrl) i desapareixarà el signe de prohibició i clicarem allà on volguem realitzar el retoc. Després deixant clicat el botó de l'esquerra moure'm el ratolí per retocar amb el color aquella part de la imatge.



Pràctica IMATGE DIGITAL (GIMP)


REDUCCIÓ DE L'IMATGE




RETALLAR L'IMATGE



RETOCAR O CLONAR L'IMATGE




Aquesta pràctica no m'ha resultat gaire complicada. Al haver estudiat el batxillerat artístic, treballant força amb altres programes de disseny, com el photoshop, ja tenia força traça alhora de realitzar aquests passos. Són programes diferents, però al cap i a la fi, tot es basen en el mateix patró, utilitzant eines i processos molt semblants. És important, tindre un domini d'aquest programa, ja que, quan siguem mestres podrem treballar amb ell, a part de que és lliure, et dona un gran ventall d'opcions per poder retocar, ampliar, esborrar... elements de l'imatge que no volem que apareguin.

No hay comentarios:

Publicar un comentario