lunes, 12 de octubre de 2009

TIC 07 d'octubre de 2009

WIKI I WIKIPÈDIA.

Per crear informació o per elaborar-la, abans ho feiem a partir d'altres medis, i ara, l'informació es troba col.locada en un sol lloc, així doncs, quan modifiquem el wiki estem modificant l'original.

Els wikis poden anar per temes i no com el bloc que va per dates.
El wiki és molt més col.laboratiu que no pas el bloc. El wiki es troba penjat en la xarxa central a on no ocupa lloc de memòria en el nostre ordinador no és com un arxiu de word que queda enregistrat en el nostre disc dur.

El bloc va molt bé, per portar temes o treballs de processos temporals.
els wikis és una manera fàcil de participar en la web.

Utilitats del historial:

  • Saber qui ha creat la informació.
  • Saber la data d'actualització de la informació.
  • Per poder modificar conceptes, dates...

WIKIPEDIA

Què és la wikipedia?

wiki= Ràpid en hawaià.

Pèdia= educació en grec clàssic.

Wikipedia en anglès en català és viquipèdia.

Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, elaborada en col.laboració amb alguns dels seus pròpis autors. Cada dia hi ha gent milloran la viquipèdia i s'enregistren en historials cada article i també a la pàgina de canvis recents.

Es va crear per primer cop la wikipedia al gener del 2000 per Jimmy Wales i Larry Sanger. No s'anomenava wikipedia sinó NUPEDIA on contenia articles d'una qualitat comparable a les grans enciclopèdies. Nupedia deixa de funcionar al 2003 i passa a anomenar-se Wikipedia. Aquesta té altres projectes germans.

Desde la wikipedia podem modificar, afegir i corretgir clicant-hi a Edita. Podem clicar la pestanya de vigilar i vigilem aquella pàgina, és a dir, quan algú la editi nosaltres clicarem a la llista de seguiments i ens apareixarà l'usuari del canvi amb l'hora, la data i la pàgina on s'ha realitzat el canvi, modificació o correcció.

Temes idiomes al vikipèdia.

Des de la pàgina inicial a part de tenir diferents idiomes el contingut i les imatges són forçes diferents. Això és riquesa cultural. Això és curiòs, perquè fa que ens adonem de que la realitat és complexa, no hauriem de tenir mai una visió única de les coses per què això ens pot portar al totalitarisme.

Com es fa una entrada?

Si trobem per exemple una paraula de color vermell la seleccionem i cliquem a editar i ens apareixarà una pàgina on la part inferior sortirà el quadre on realitzarem l'entrada. També podem realitzar enllaços interns.

Llibre d'estil ( " normes " )

Exemple; a partir d'anar creant encapçalaments s'ens anirà creant sols l'índex. Si nó creem encapçalaments no s'ens crearà l'índex.

Projectes Germans.

  1. WIKIMEDIA COMMONS
  2. WIKIBOOKS
  3. WIKTIONARY
  4. WIKIVERSITY
  5. WIKINEWS
  6. WIKISPECIES
  7. WIKIQUOTE
  8. WIKISOURCE
  9. META-WIKI

No hay comentarios:

Publicar un comentario